30 mars

Hemma igen efter en mysig helg i Stockholm. Något vårväder fick vi knappast, snön vräkte ner när vi kom ner på fredagkväll. Trädgårdsmässan  gav i alla fall en härlig vårkänsla, jättemycket att titta på och en hel del att handla om man så ville. För min egen del vart det ett par skor, en fin pepparkaksburk , några fröpåsar och 12 inredningstidningar (en liten last jag har).  Egentligen har vi väl ingen av oss några "gröna fingrar" , plus att i sommar kommer vi att ta bort den enda rabatt vi har och bygga ett trädäck där, men ändå kände vi båda att det här var något vi ville åka på fler gånger.  Mvar jag ska så alla mina fröer?
På lördagkväll fick vi rå om Zeb själva när föräldrarna var på vift, tyvärr hade han ingen lust att umgås med oss utan somnade ganska snart.
Vad det gäller våra matvanor i helgen så är det en hemlis... (men gott var det)

26 mars Godissugen

Har varit fruktansvärt godissugen hela dagen, vet inte varför, tycker jag har ätit som vanlig. Men jag har i alla fall inte fallit för frestelsen och nu är dagen snart slut...
Provade att göra squashplättar idag till middag, det var inte alls så dumt.  Serverade dem med rökt lax och lite creme fraice. Ebbe och Lovis tyckte inte att det såg så gott ut så det fick bli köttbullar och makaroner till dom istället.
I morgon lämnar vi tillbaka barnen, mamman och pappan kommer hem. Istället åker vi till Stockholm och träffar Zeb, vårt yngsta barnbarn som är 6 månader. Längtar så, det är ett tag sen vi träffades nu.
Vi ska passa på att gå på trädgårdsmässa på lördag tillsammans med Niklas och Linn och Zeb såklart. Thomas jobbar tyvärr hela helgen så honom träffar vi nog inte alls.
Hoppas att det är lite mer vår i Stockholm än här.
Lite te nu sen blir det att hoppa isäng - Ebbe somnade halv sex så han vaknar nog tidigt....


25 mars

Har bara vilat ett par dar, vi bloggare lever ju ett hektiskt liv :). Eller vilat och vilat, barnbarnen bor här några dagar så det är full fart i huset. Men det går hur bra som helst ,dom är jätteduktiga.

Det går helt otroligt bra med vår diet också. Var och hälsade på i Loos igen och den här gången tog ingen av oss av bullarna vi blev bjudna på - det är framsteg det! Idag är det dag tio, efter dag fjorton kommer vi att äta lite mer kolhydrater  -ska bli gott med en macka.
Igår åt vi lunchkorv och blomkålsmos, väldigt gott, om man kokar blomkålen i lite grädde får den en väldigt mild smak och påminner mycket om potatismos.

Min mobil är verkligen pinsam! Härom dagen fyllde en släkting 50 år och jag skickade ett sms och grattade, försökte vara lite "käck" och skrev något i stil med - ja nu är du också på "döhalvan"... Kruxet var bara att sms:et skickades till en av mina arbetskamrater som precis hade börjat repa sig efter en influensa...inte så uppmuntrande kanske. Hon vill inte lyssna på mina förklaringar, säger bara att jag ska skaffa bärttre glasögon! Denna teknik, det var bättre förr eller hur?

Lite te nu sen är det

22 mars Ananaspaj

Igår hade vi svärföräldrarna på besök. Provade då att göra en ananaspaj som vart riktigt god. 
 Ananaspaj
Sätt ugnen på 200 grader
   75 g smör
   1 1/2 dl dinkelmjöl
   1/2 dl sötningsmedel
   1 tsk bakpulver
Blanda till en deg och tryck ut i en smord form. Förgrädda skalet ca 10 min.
Fyllning:
   2 dl creme fraiche
   1 liten burk ananas
   1 dl sötningsmedel
   1 vaniljstång
   1 ägg
Hacka ananasen . Blanda ihop alla ingredienser. Töm fyllningen i pajskalet och grädda i 20 min.
Serveras kall som den är eller  med vispgrädde.


21 mars Renoveringsplaner

 Igår var vi på banken och lånade pengar så att vi kan fortsätta renovera vårt hus, det har stått stilla en längre tid.  Har fått tag i hantverkare också, lite oklart när dom börjar men det spelar ingen roll bara det händer något igen.  Vi köpte huset för sex år sen, ett torp byggt på 1800-talet, ett riktigt renoveringsobjekt. Vi har gjort det mesta själva tidigare men nu ska vi anlita hantverkare (det gäller att utnyttja ROT-avdraget)
Vi ska riva upp alla golv i bottenvåningen, lägga golvvärme och ett enhetlig golv i alla rum.
Vi ska också renovera vår gamla kakelugn till sist. Vi har varit lite oense där, Åke hade lika gärna rivit ut den och satt in en pelletskamin! Tack  Malin på "Designarum" som höll med mig!
En balkongdörr, dubbeldörrar, från köket ut på altanen ska det också bli och till sist ett skafferi som vi båda har önskat oss sen vi köpte huset, men inte hittat någon plats för tidigare.
Där är pengarna förmodligen slut men blir det något över får det gå till utemiljön, vi har massor av framtida planer(drömmar) för den.
Jag glömde vi har ett rum kvar att renovera också, ett riktigt "skruttrum" snett och vint. 
Det ska bli så kul, det spelar ingen roll att det blir damm och såg spån överallt!

20 mars Recept på kesoplättar

Här kommer receptet på kesoplättarna:

2 ägg
3 msk dinkelmjöl
1 liten burk keso
lite salt

Rör ihop och stek i små plättar, ca 1/2 dl per plätt, på medelvärme. Servera gärna med färska eller frysta bär och lite lättvispad grädde, mosade hallon med lite sötningsmedel är min favorit. Annars är dom också goda med tex nachosfärs, sallad och vitlökssås.

Klarade mig bra på mötet igår. Tog med mig en proteinbar med chokladsmak och en apelsin. Det serverades både mackor, kakor och godis som jag inte rörde, kände mig inte ens frestad. Lunchen åt vi på Järnvägs:
en jättegod fisksoppa och en liten bit bröd
kyckling och sallad till "efterrätt".
Middag på jobbet; korvstroganoff, hoppade över riset och tog bara sallad till.

Ikväll blir det sojapaj med tacofärsfyllning, sallad och vitlökscremefraice.

18 mars



Detta var min lunch igår- min absoluta favorit  bland GI-rätter- nämligen Kesoplättar med hallon. Bestämde mig för att äta detsamma till lunch idag eftersom jag hade lite ont om tid mellan två möten. Listigt gömde jag plättarna längst ner i kylen bakom ett stort vitkålshuvud, men någon var listigare och hann före. Denne någon låg kraftigt på minus kan jag säga......han heter förresten Åke!!
Annars går det bra. Har tom varit ute och fikat (en av mina bästa fritidsysselsättningar ,ett släktdrag tror jag) .Tog en kopp kaffe  och en bit mörk choklad, ok två men dom var pyttesmå. Att gå ut och fika är nästan det svåraste , det finns nästan aldrig något med lite kolhydrater att beställa. Nåt tips??
Till middag idag åt vi Grönsaksfrittata med rökt file.  
I morgon  sitter jag på ett planeringsmöte hela dagen, där det serveras både mackor och kakor. Få se hur det går, packar med mig en proteinbar för säkerhets skull.
Godnatt!     

16 mars

Ja då är det måndag och slut med frosserierna!  Men det har faktiskt gått jättebra idag.

Frukost:     fil med lite solrosfrön , pumpakärnor och linfrön 
                   ett  kokt ägg
                   ost och skinkrullar
                   en koppp te
Lunch:       ugnsstek falukorv med gönsaker
Middag:     köttgryta och sallad med oliver och fetaost
                   kaffe och en bit mörk choklad
Kvällsfika: te och mackor- utan mackor, alltså bara pålägget och ett kokt ägg

Som ni ser är det ingen svältkost precis, är inte ett dugg sugen på något nu (än så länge) . Det är nu mellan 23 och 00.30 mitt största "sug" brukar komma, när jag gräver i kyl och skafferi efter något att äta. Det vore ju onekligen lättare om man inte var så kvällspigg, tänk att kunna somna vid 22, va` smal jag skulle vara.....
Har gjort en matsedel för veckan och varit och handlat massor av grönsaker, pålägg, kräftstjärtar, rökt lax m.m. Det är ingen billig diet men gott är det! Tur ialla fall att vi har "Skalman" som levererar ägg direkt till kylskåpet, för mycket ägg blir det...










15 mars


En helg med ett fantastiskt vårväder! Har beklagat mig hela mars över att vi har så mycket snö, men efter att ha tillbringat en dag i Kajevall måste jag nog tänka om.

13 mars



Det här vart dagens lunch; ägghalvor, morotsstavar, paprika, rökt file och kabanoss.

Middag; Nachos. Vill man undvika för mycket kolhydrater uteluter man chipsen och äter rätten som en sallad istället. Smakar hur bra som helst med vitlökscremefraice som man kan ta med gott samvete.
Åsa var här och gjorde sin goda morotssoppa till oss som vi sparar till i morgon.

Vill man undvika kolhydrater gör man inte som vi gjorde på kvällskvisten, åker till Loos och låter sig väl smaka av bullar, chokladbollar och chokladrån. Men det är inte måndag än- då ska det bli andra bullar ,dvs inga alls!!!!

12 mars

 Idag har jag varit och hälsat på en gammal arbetskompis. Trots goda föresatser innan att ta bara en kaka lyckades jag stoppa i mig ganska många, plus hemgjord saffransglass. Men hälsar man på några timmar är det lätt gjort... En lång promenad hem vart det i alla fall.

Till middag serverade Åke ugnsbakad torsk med grädde och tomater samt kokt potatis- jag började med middan men fick så lägligt ett telefonsamtal som tog slut precis när maten stod på bordet. Ebbe, vårt barnbarn som var och hälsade på åt en portion som skulle ha mättat en häst!

Smörgåstårtan


11 mars

Nu har vi bestämt oss, Åke och jag, att börja äta en lågkolhydratfattig kost med start på måndag. Vi har tidigare provat på att äta den här kosten med ganska bra resultat. Vi började med att under några dagar praktiskt taget helt utesluta kolhydrater. Efter ca två veckor började vi att äta små mängder kolhydrater och då bara sk långsamma. Första gången jag provade att äta godis mådde jag fruktansvärt dåligt och måste gå och lägga mig och sova en stund.
Tänkte redan idag laga en nyttig och god middag bestående av ostgratinerad broccoli rökt fläskfile och tomatsallad, men tyvärr hade jag ingen broccoli  hemma. Det fick bli hamburgare med bröd istället! Det  smakade inget vidare, ska man äta skräpmat ska det i alla fall vara gott!
Vart bjuden till Åsa på fika ikväll men av oss sov på soffan och orkade inte kliva upp...
Halv tio på kvällen knackade det på dörren. Där stog grannen med smörgåstårta till oss, hon fyllde år och hade fått över. Det är inte alla som har så trevliga grannar!! Lagomt till kvällsfikat var det också.

Lovis, jag har inte ätit nåt godis på hela dagen, jag lovar! Inte morfar heller säger han(??) Puss coh kram.

En bra dag

Det har gått bra för mig idag, inte riktigt min förtjänst men ändå.
 Var på kalas på eftermiddan,den utlovade smörgåstårtan hade inte anlänt ännu och tårtan innehöll nötter! Jag är allergisk mot nötter så jag skrapade diskret av min tårtbit i sopkorgen.
Åke hade ätit upp de två sista chokladbollarna!!!!
Kom på att äldsta dottern, Åsa, hade bakat kanelbullar igår så vi beslöt oss för en visit. Det hade vi inget för, det var "fruktstund" som gällde i huset. Vi skulle få smaka vid ett annat tillfälle sa hon, om vi nu hinner med för någon i hennes familj tycker väldigt mycket om bullar.... 
Så trots att jag gjort mitt bästa för att få i mig något onyttigt  idag har jag inte lyckats. Det kanske är meningen att jag ska skärpa mig  redan nu, det var ju därför jag skulle börja blogga för att jag skulle inse hur mycket skräp jag sätter i mig och just skärpa mig . Det var yngsta dottern Mikaelas ide´.
Nu är det dax för kvällsfika, som är ett absolut måste för mig. I kväll blir det avocado fyllda med stenbitsrom och räkor, en tunn skiva rågbröd med skinka och ost och en kopp te.
Godnatt!

Nya tag varje dag

Varje morgon börjar jag mitt "nya liv" med GI-frukost bestående av:
 fil med pumakärnor, solroskärnor, linfrö och osvavlade aprikoser
en tunn skiva osötat rågbröd med rökt kött och ost och en kopp te
.

Det är sen någon gång på förmiddan det börjar gå fel. Börjar leta förbrilt efter nåt att äta, en banan slinker ner för att dämpa värsta sötsuget, kollar "chokladkorgen" men det är bara Åkes choklad som finns kvar.. Den  tycker jag inte om, men en liten bit kanske.... och en liten bit till, han märker nog inget. Ähh, jag tar lite till han kan ju inte bli mer än sur.
Nu klarar jag mig till lunch.

Läser veckans coop-blad, det är extra pris på frukt. Bra , då är det bara att  ta nya tag. Åker iväg och handlar efter middan. Köper apelsiner(- är ju faktiskt allergisk mot äpplen och päron) och en ask mörk choklad. Rätt var det är ligger det en kartong mumsmums och en kartong kokosbollar  i kundvagnen också... Det är säkert fröken Söderberg som har lagt ner dom! Fröken Söderberg är en besvärlig människa som ställer till en hel del oreda i vår familj- äter upp en massa godsaker utan lov och sånt.

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0